ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΓΕΩΡΓΙΟY Ν. ΛΑΜΠΑΔΑΚΗ

Μετατροπή κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη

Ποινικό Δίκαιο. Μεταβολή της κατηγορίας. Επιτρεπτή η μεταβολή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη της κατηγορουμένης, η οποία ύστερα από διαπληκτισμό με ομοεθνή της τη κτύπησε με μαχαίρι συνολικού μήκους 23,5 εκ. και μήκους λάμας 11 εκ. στο αριστερό υποχόνδριο, κατά μήκος της πρόσθιας μασχαλιαίας γραμμής, προκαλώντας της θλαστικό τραύμα μήκους 3-4 εκ., συνεπεία δε του άνω τραύματος προκλήθηκε σε αυτήν κάκωση του μείζονος επιπλόου και διάτρηση έλικας λεπτού εντέρου και υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση των τραυμάτων της.

ΜΙΚΤΟ ΟΡΚΩΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Αρ. απόφασης 58, 59, 60, 61, 62/2012

Σύνθεση: Καλλιόπη Λόλα (Πρόεδρος Πρωτοδικών), Ελένη Μπαρκούκη, Βασίλειος Καραναστάσης (Πλημμελειοδίκες)

Εισαγγελέας: Κωνσταντίνος Μπούτσικος

Δικηγόρος: Γ. Λαμπαδάκης

(......) Από την αποδεικτική διαδικασία που έγινε στο ακροατήριο του Δικαστηρίου τούτου και ειδικότερα από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και από όλα τα έγγραφα που νομίμως αναγνώστηκαν στο ακροατήριο σε συνδυασμό με την απολογία της κατηγορουμένης και από όλη γενικά τη διαδικασία αποδείχθηκαν τα ακόλουθα: Η κατηγορούμενη και ο σύντροφος της L.M., υπήκοοι Ρουμανίας, διέμεναν στον Πέρα Γυαλό Αστυπάλαιας. Την 07-02-2012 και ενώ βρίσκονταν σπίτι τους, τους επισκέφθηκε ο γνωστός τους M.B., ο οποίος έμεινε αρκετή ώρα σπίτι, καθώς γευμάτισαν μαζί. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, η σύντροφος του και παθούσα Μ.Β. τον αναζήτησε επανειλημμένως, του απέστειλε δε διάφορα μηνύματα. Λίγο μετά τις 12 το βράδυ η παθούσα προσήλθε στην οικία της κατηγορουμένης αναζητώντας το σύντροφο της. Όταν η παθούσα εισήλθε στο σπίτι ο σύντροφος της κατηγορουμένης L.M. βρισκόταν στο μπάνιο και στο σαλόνι βρισκόταν η κατηγορουμένη με το σύντροφο της παθούσας. Όταν η παθούσα είδε το σύντροφο της μόνο με την κατηγορουμένη της επιτέθηκε και τη χαστούκισε δύο φορές στο πρόσωπο θεωρώντας πιθανόν ότι μεταξύ τους υπάρχει κάποια σχέση. Κατόπιν η παθούσα αποχώρησε από την οικία της κατηγορουμένης, ενώ την ακολούθησε μετ' ολίγον και ο σύντροφος της. Μετά από λίγα λεπτά εξήλθε από την κατοικία της η κατηγορουμένη, η οποία σύμφωνα με την απολογία της ήθελε να πάει στην αστυνομία για να καταγγείλει το περιστατικό. Εκείνη τη στιγμή όμως έξω από την οικία της συνέχισε να βρίσκεται η παθούσα με αποτέλεσμα να εμπλακούν σε νέο καυγά. Η κατηγορούμενη προφανώς επειδή είδε την παθούσα πήρε από το περβάζι του παραθύρου ένα μαχαίρι προκειμένου να απειλήσει την παθούσα. Κατά τη διάρκεια δε του καυγά, η κατηγορούμενη, η οποία είχε καταναλώσει και αρκετή ποσότητα αλκοόλ, με σκοπό να προκαλέσει στην παθούσα σωματική βλάβη την κτύπησε με το μαχαίρι συνολικού μήκους 23,5 εκ. και μήκους λάμας 11 εκ. στο αριστερό υποχόνδριο, κατά μήκος της πρόσθιας μασχαλιαίας γραμμής, προκαλώντας της θλαστικό τραύμα μήκους 3-4 εκ., συνεπεία δε του άνω τραύματος προκλήθηκε σε αυτήν κάκωση μείζονος επιπλόου και διάτρηση έλικας λεπτού εντέρου. Από όλα τα ανωτέρω δεν προέκυψε ανθωποκτόνος δόλος εκ μέρους της κατηγορούμενης, καθότι αυτή έπληξε την παθούσα με μία μόνο μαχαιριά, η οποία μάλιστα είχε βάθος μόλις 2 εκ., προέκυψε όμως ο σκοπός της κατηγορουμένης να προκαλέσει στην παθούσα βαριά σωματική βλάβη, καθότι γνώριζε ότι με το μαχαίρι θα προξενούσε στην παθούσα κίνδυνο ζωής. Κατ' ακολουθία των ανωτέρω θα πρέπει να μεταβληθεί η κατηγορία σε βάρος της κατηγορουμένης από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη για την οποία θα πρέπει να κηρυχθεί ένοχη η κατηγορουμένη..... Τέλος, το Δικαστήριο δέχεται κατά πλειοψηφία ότι πρέπει να αναγνωριστεί στην κατηγορουμένη το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, καθότι το ποινικό της μητρώο είναι λευκό, μειοψηφούντων των τριών τακτικών δικαστών, οι οποίοι είχαν τη γνώμη ότι δεν πρέπει να της αναγνωριστεί το ανωτέρω ελαφρυντικό. (....)

Επιτρεπτή η μεταβολή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη της κατηγορουμένης, η οποία ύστερα από διαπληκτισμό με ομοεθνή της, τη κτύπησε με μαχαίρι συνολικού μήκους 23,5 εκ. και μήκους λάμας 11 εκ. στο αριστερό υποχόνδριο, κατά μήκος της πρόσθιας μασχαλιαίας γραμμής, προκαλώντας της θλαστικό τραύμα μήκους 3-4 εκ., συνεπεία δε του άνω τραύματος προκλήθηκε σε αυτήν κάκωση του μείζονος επιπλόου και διάτρηση έλικας λεπτού εντέρου και υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση (Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου 58, 59, 60, 61, 62/2012)